„Ilegitim” de singur
22 martie 2016
Depărtează-te și admiră
23 martie 2016
Show all

Pot să fumez? Nu!

România, locul în care oamenii se plâng că lipseste civilizaţia, iar atunci când se încearcă introducerea ei tipă că li se încalcă drepturile. Trăim în ţara în care legile sunt doar pe hârtie şi nu se aplică de gura cetăţenilor care stau cu bannerele la uşă fiind pregătiţi să protesteze în orice moment. La fel s-a întâmplat şi cu legea anti-fumat, o lege normală, decentă şi de bun simţ. Oare am zis bine bun simţ? Da, bun simț și cred că asta ne lipseşte nouă. Ştiaţi că atunci când vrei să fumezi o ţigară lângă cineva, se cere acordul celui de lângă tine? Ştiaţi că atunci când sunt copii prin preajmă nu e frumos şi nici indicat să fumezi? Nu, nu ştiaţi sau dacă ştiaţi ignoraţi aceste reguli de bun simţ pentru că voi aveţi drepturi şi libertate deplină şi nu vă pasă de ceilalţi că doar e dreptul vostru. E adevărat că în ’89 ne-am recâştigat libertatea, dar proasta creştere a rămas acolo nu s-au schimbat prea multe în mentalitatea românilor, iar vechile obiceiuri încă persistă. La noi nu primează respectul și înțelegerea față de semeni, ci mândria și ipocrizia.

Ceea ce n-aţi înţeles mulţi cu această lege e că problema nu stă în interzicerea unui viciu personal, ci în interzicerea unui lucru care deranjează şi care afectează în mod direct ceilalţi cetăţeni. Nimeni nu are nimic cu fumătorii, cum mulţi nu au nimic cu homosexualii, drogaţii sau prostituatele, cât timp acţiunile lor nu ne afectează e fix problema lor ce fac. Dar cât timp tu vii într-un loc închis şi te apuci să mă hărţuieşti cu viciile tale, atunci asta devine o problemă majoră. Eu nu sunt obligat să inhalez fumul pe care tu îl sufli. Dacă nu ar fi fost  nociv pentru sănătatea mea, n-aş fi avut nicio problemă, dar aşa nu mi se pare un lucru normal. Mulți au făcut parelele între consumul de tutun și cel de alcool în spațiile publice, dar nu au absolut nicio legătură una cu alta, pentru că cel care consumă o bere, doua, trei și e în colțul localului nu mă afectează direct, poate doar dacă intru în vreun conflict, dar atunci trecem pe alt segment care n-are treabă cu ce discutăm aici, în schimb cel care fumează mă deranjează pentru că fumul ajunge la mine fără să îi fac eu ceva. Tocmai de aceea spun că interzicerea fumatului în spațiile închise este o chestie de bun simț. Pentru mine fumatul într-un local e ca o flatulație în lift, lipsă de respect și proastă creștere. Și ca nesimțirea să fie dusă la cote maxime, mulți din cei care fumează în localuri și sunt frustrați că li se interzice acest lucru, nu fumează acasă, fie că au copii, fie ca nu suportă să miroase în casă a tutun. Păi e frumos?

Există persoane care au tupeul să îți spună că dacă te deranjează fumul din localuri să nu mai ieși? Alo, e dreptul meu legitim să ies și să îmi doresc ca în localuri să nu se mai fumeze. Ăsta chiar e un drept adverărat și nu poți tu să-mi interzici asta doar pentru că ai tu un viciu de care nu poți să te lipsești o oră, două sau că nu poți să bei cafeaua fără tigară, nu poți, n-o mai bea! Că dacă o dăm pe nesimțiri, aș putea să spun și eu ca ora normală la care se bea acea cafea e mult mai înaintată, nu la 8 seara.

În fine, toate aceste nemulțumiri vin din partea oamenilor care nu gândesc sau nu au ce face, pentru că am stat de vorbă cu fumători care au susținut această lege și sunt oameni în toată firea, cu serviciu, familie și care își cumpără țigări din banii propri, iar majoritatea frustrărilor vin din partea celor care n-au o ocupație exactă, șomeri, elevi sau studenți. „Frate, dar cum să mă scoată pe mine afară la -5 grade să fumezi, nu e normal!” Ba da, e normal, e foarte normal și de bun simț, cum și dacă îmi vine să mă duc la toaletă, mă duc tot din bun simț, nu că te-ar deranja sau că mă obligă vreo lege, dar o fac pentru că te respect.

Este foarte mult de discutat pe tema aceasta, iar din punctul meu de vedere cred că această lege este un pas mare către lumea civilizată. În continuare o să vă las o listă cu cele mai importante tări în care fumatul e interzis. Sunt tări la care visează mulți și pe care le venerează datorită ordinii din ele, dar nimeni nu ia în calcul că ordinea aia e păstrata de oameni.

Iată câteva tări în care există această lege: Anglia, Franța, Spania, Italia, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, foarte multe state din SUA și Australia și lista continuă, iar dacă doriți să vă interesați mai bine aveți două variante, ori luați la pas toate tările ăstea și fumați în localuri și vedeți ce se întâmplă, ori căutați pe Google, dar eu vă recomand a doua variantă care e mult mai ieftină și vă păstrează și libertatea.

Și ca de final, știați că în Olanda fumatul de țigări normale este interzis, iar cel de marijuana este permis? Nu vă dați seama de ce, nu? Din cauza nesimțirii pentru că un fumător de marijuana baga 1, 2 jointuri la o cafea și pleacă, în schimb un fumător de tigări normale poate fumează un pachet în timp ce-și bea cafeaua. Aici este marea problemă, nu are nimeni ceva cu fumătorii și sunt convins că nu moare nimeni dacă cel de lângă își aprinde o țigară, dar deja se ajunsese la nesimțire, nu mai era plăcere, ci pur și simplu era bătaie de joc.

La nivelul anului 2010, 5.767 de români au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5.436 persoane), infectii respiratorii si alte boli infectioase (221 persoane) si cancer (110 persoane), au fost 36.257 de decese din cauza fumatului activ — 20.997 prin boli cardiovasculare, 11.619 prin diverse forme de cancer, 3.287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoza si infectie HIV, 137 prin diabet, boli de sânge, urogenitale sau endocrine, iar din totalul celor 42.024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au fost în urma fumatului pasiv, adica fara sa fi fumat!

Numai bine! 🙂

8 Comments

 1. Andrei spune:

  Poți să îmi explici și mie de ce insiști să intri în bodega mea toxică, în condițiile în care pe mine nu mă interesează banii tăi ???

 2. Andrei spune:

  Citat: „Alo, e dreptul meu legitim să ies și să îmi doresc ca în localuri să nu se mai fumeze. Ăsta chiar e un drept adverărat și nu poți tu să-mi interzici asta …”

  Deci, cum ziceam dacă pe patron nu îl interesează banii tăi … De ce insiști ?

  • Sorin Daniel spune:

   Sa va raspund in termeni judiciari, asta ca sa evitam discutiile aberante si fara nicio logica.

   Art. 28 din Legea 296/2004: „Se interzice refuzul vânzării unui produs sau prestării unui serviciu către un consumator fără un motiv justificat conform prevederilor legale în vigoare.”

   Legal este interzis ce spuneti dumneavoastra si cat timp exista o lege cred ca ar trebui sa fie respectata, caci daca nu e respectata legea asta e foarte posibil sa nu se se respecte nici alte legi care ar putea sa va vizeze direct si atunci ati incepe sa fiti frustrati ca in tara asta nu se respecta drepturile omului. Pana sa se dea legea aceasta cu interzicerea fumatului in spatiile publice, a existat legea cu separarea fumatorilor de nefumatori, foarte bine, eram de acord, numai ca oamenii si patronii si-au batut joc de ea. Daca ar fi fost civilizati si ar fi respectat acea lege, ati fi putut fuma in continuare in localuri. Si pana la urma, ce atata tragedie? V-am insirat cateva tari civilizate, dezvoltate, importante, care au aceasta lege si nu mai plange nimeni.

 3. Andrei spune:

  Bun 🙂 din punct de vedere legal se pare că aveți dreptate, cu discriminarea, și interzicerea accesului unor categorii de oameni.

  Probabil că am trăit prea mult în bula mea în care am decis cu portofelul cum interacționez cu societatea. E muzica prea tare în club si îmi distruge sistemul auditiv … Mă duc în altă parte. Niciodată nu mi-a venit ideea că aș putea reclama ca sunt agresat.
  Dacă mă duc cu copii să mâncăm, normal că nu m-aș duce intr-un loc cu fum. Am posibilitatea de a ALEGE dacă susțin sau nu cu banii mei firma respectivă.

  „V-am insirat cateva tari civilizate, dezvoltate, importante, care au aceasta lege si nu mai plange nimeni.”

  Asta se numește Apel la autoritate, si are fix valoare 0 intr-un argument logic.

  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Apelul_la_autoritate

  Faptul că Georgel și Costel au luat anumite decizii, nu înseamnă că acele decizii sunt puțin definiție bune, doar fiindcă au GDP ul mai mare.

  Deci repet 🙂 din punct de vedere legal aveți dreptate. Din punct de vedere „omenesc” sincer mi se par niște legi proaste 🙂

 4. Sorin Daniel spune:

  Daca am dat exemplu acele tari am facut-o pentru ca multi le considera civilizate fix din acest lucru, pentru ca au niste legi care se respecta. Am cunoscut o gramada de fumatori care au fost impresionati ca in afara nu se fumeaza in localuri, dar care acum sunt frustrati ca s-a dat legea si la noi. Nu am sustinut niciodata legea asta doar pentru ca ea se regaseste si la Georgel si Costel.

  Si sa stiti, legea e buna si din punct de vedere omenesc. O sa vedeti, va veti obisnui sa fumati afara. 🙂

 5. Andrei spune:

  De fumat, nu mai fumez de aproape 2 ani de zile. Și nu, nu am nici un bar ca să mă afecteze personal. Este o simplă discuție de principiu despre libertatea de a alege.
  Și ca client. Și ca furnizor de servicii.

 6. This is one awesome blog.Thanks Again.