Suflet în gară
15 aprilie 2016
#BroMANIA la Sala Palatului
19 aprilie 2016
Show all

Pianistul

În seara asta mi-am făcut timp să ma uit la un film pe care îl aveam salvat în listă de vreo câțiva ani. Este vorba despre”Pianistul”, un film biografic ce relatează drama pe care au trăit-o evreii în timpul celui de-al doilea război mondial văzută, trăită și povestită de pianistul Wladyslaw Szpillmann, cel ce este și personajul principal din film. Prea multe nu sunt de comentat pentru că filmul este genial, dar țin să vă atenționez că este și extrem de trist, iar după ce îl vezi rămâi cu niste impresii care te fac să nu îți dorești asa ceva niciodată.

Eu sunt fan al acestor filme care au ca subiect al doilea război mondial, am văzut destule, dar dintre toate pot spune că își merită pe deplin locul 2 după Lista lui Schindler, acesta rămânând în continuare preferatul meu. Totuși, diferențele dintre ele sunt mici, în special de poveste, ce poate fi interpretabilă și tratată într-un mod strict subiectiv, dar tema este aceeași, iar intensitatea  cu care se desfășoară acțiunea se aseamănă destul de mult. Mi-ar fi plăcut să fie mai mult dialog în limba germană pentru a fi introdus și mai mult în subiect, aceasta fiind o problemă întâlnită și în lista lui Schindler, dar e ok, scenele dramatice au grijă să nu îți lipsească prea mult acest dialog. Un alt lucru  care mi-a sărit în ochi a fost coloristica filmului, în unele scene mi s-a părut că imaginea era prea colorată pentru ceea ce se petrecea acolo, dar și aici e o chestie de gust.

Replica preferată din film este spusă de personajul principal, W. Szpillmann, în timp ce își dă ceasul jos de la mână sperând ca va obține mâncare, spune: „Mâncarea e mult mai importantă decât timpul!„, iar scena preferată sau mai bine zis, scena care m-a impresionat cel mai mult, este atunci când toți membrii familiei, 5 la număr, împart o caramelă și o mănâncă.

Per total, filmul îl notez cu 9, ținând cont de micile probleme și de finalul care mi s-a părut mai slab decât cel din Lista lui Schindler. Ca și recomandare, dacă n-ați văzut niciunul din aceste filme și doriți să le vedeți, uitați-vă mai întâi la Pianistul!

Numai bine! 🙂

Comments are closed.