Iubește necondiționat!
24 februarie 2016
Trăiește, bucură-te, simte!
25 februarie 2016
Show all

Permis de pieton

Anul acesta, mai exact în Decembrie, împlinesc 8 ani de când am permis. Nu sunt un șofer exceptional, conduc doar când am nevoie fără a face din acest lucru o dorință nebună. Ideea e că de când am permisul nu am avut niciun incident, nici măcar să zgârii propria mașina. Sunt un șofer disciplinat, nu mă enervez din orice și nu înjur inutil, de claxon nu îmi aduc aminte să-l fii folosit de 10 ori pentru că de câte ori am avut un obstacol, m-am concentrat să-l ocolesc și nu să „îl cert”, pentru siguranța amândurora. De amenzi nici nu se pune problema, în toată această perioadă puteam conduce liniștit fără permis, pentru că nu am fost oprit de poliție până acum.

Trecând peste cariera mea de șofer, voi trece la cea de pieton. Având permis și știind că pietonii reprezintă un pericol destul de mare pentru șoferi, am încercat să am un comportament disciplinat și când ma deplasez pe jos. O să vă dau câteva sfaturi subiective despre comportamentul corect al pietonilor, vazute din perspectiva și de șofer, dar și de pieton.

  • Când vă deplasați pe trotuar, încercați să mergeți pe partea cea mai depărtată față de stradă.
  • Când așteptați la semafor, așteptați pe trotuar și nu pe prima dungă a trecerii, chiar dacă strada vă permite.
  • Când traversați pe la trecerea de pietoni, asigurați-vă și așteptați ca mașinile să oprească.
  • Dacă traversați o stradă cu mai multe benzi pe sens (sensuri unice), asigurați-vă la fiecare bandă traversată, cele mai multe accidente rutiere cu pietoni pe trecere se produc din această cauză, pentru ca o mașină oprește la trecere, iar mașinile de pe cealaltă bandă nu au vizibilitatea necesară și se creeaza un unghi mort.
  • Nu mergeți încet pe trecere. Mențineți un pas grăbit.
  • Nu vă întoarceți din mijlocul străzii, traversați și dupa vă întoarceți.
  • Pe străzile cu dublu sens, asigurați-va de două ori pentru ambele benzi în parte.
  • Așteptați să vi se dea prioritate, iar dacă faceți asta nu stați cu picioarele pe zebra, pentru fluidizarea traficului, ca și pieton este de bun simț să mai ai și răbdare, așteptând cu picioarele pe zebră, polițistul consideră că deja traversai, iar șoferului respectiv i se poate lua permisul. Pe mine nu mă interesează, am greșit asta e, ma supun legii, dar sunt oameni care își câștigă pâinea cu ajutorul permisului, și poate chiar se grăbesc, nu strică să aștepți. Credeți-ma pe cuvânt, cineva tot oprește să-ți dea prioritate. Eu așa procedez și niciodată nu am stat mai mult de 30 de secunde, chiar dacă traficul era infernal.

Sper că ați reținut aceste sfaturi și că le veți pune în aplicare. Tot ce v-am spus nu a fost în necunoștință de cauză, acum câțiva ani am demarat un mic proiect online de prevenire a accidentelor. M-am documentat puțin si am făcut un blog informativ pe care îl puteți găsi foarte ușor căutând pe google: stop accidentelor sau accesând acest link: Stop Accidentelor . Mare atenție!

Numai bine! 🙂

Comments are closed.