Despre Pokemon Go
19 iulie 2016
#Selfie-ul, pARTe din noi
10 august 2016
Show all

Meseria de fotograf

Salutare! A trecut ceva timp de când n-am mai scris, dar din păcate sau din fericire în ultima perioadă am foarte mult de lucru. Oricum, în ciuda faptului că am fost ocupat mi-am rezervat un loc în minte și pentru câteva articole, așa că acum voi scrie puțin despre meseria pe care o practic, cea de fotograf și editor foto/ video.

În ultima perioadă, stresat fiind, am început să mă enervez destul de ușor atunci când aud persoane care fericesc fotografii si videografii de eveniment. Deseori am auzit remărci de genul: „Ce stres ai, te duci faci câteva poze și după te distrezi, pe lângă asta mai iei și o grămadă de bani” sau „Lasă că e bine, decât să stai în căldură la uzină, mai bine așa, o muzicuță, o gagicuță”, în fine și exemplele sunt infinite nu le înșir că sunt penibile și e posibil să mă enervez din nou daca mi le reamintesc.

În următoarele rânduri o să vă scriu ce eforturi presupune această meserie, de fotograf, editor sau videograf, sau în unele cazuri toate trei.

Voi începe cu exemplul unei nunți pentru că sunt evenimentele cele mai des recunoscute de către oamenii care nu activează în acest domeniu, acesta fiind chiar un criteriu de recunoaștere a fotografilor. Pentru oameni, cel puțin în România, dacă vorbești despre un fotograf imediat se va face o asociere cu nunțile, deci din start plecăm cu un minus în ceea ce privește respectul pentru ceea ce facem, majoritatea privesc fotografii ca pe niște oameni care în principiu nu fac nimic, de aceea în foarte multe cazuri alegerea fotografilor este ultimul punct de pe lista de pregătiri.

După cum știți, o nuntă presupune luni de pregătiri și foarte multe nopți nedormite. Rând pe rând rezolvați probleme care vă dau bătăi de cap, alegerea localului, alegerea formației, îmbrăcămintea, aranjamentele, invitații etc. și în cele din urmă alegerea oamenilor care se vor ocupa să vă surprindă tot ceea ce ați pregătit voi. Mare atenție pe cine angajați să se ocupe de asta pentru că ei sunt singurii care vor face posibilă amintirea detaliată prin imagini foto/ video. Este adevărat că în această lume a noastră există și oameni care nu practică meseria din plăcere și o fac doar pentru bani, dar eu vă vorbesc din perspectiva unui om care iubește ceea ce face și care se implică în totalitate, așa că din nou spun să aveți mare grijă în alegerile voastre și ar fi bine să nu mai neglijați acest aspect și să-l puneți printre primele lucruri de rezolvat.

Iata cum arata o zi din viața unui fotograf la eveniment presupunând că nunta este sâmbăta și trebuie să fii prezent pe tot parcusul zilei, de la cununia civilă până la tăierea tortului.

Începi pregătirile de vineri, pui acumulatorii la încărcat, cureți echipamentul, faci back up la imaginile de la evenimentul precedent înainte să formatezi cardurile, verifici starea echipamentului, îți cureți/ calci hainele în care te vei duce la nuntă și îți pregătești rucsacul pentru eveniment. În ziua nunții te trezești la ora 7 dimineața, îți faci un duș, mai verifici echipamentul o data și pleci la eveniment. De aici trebuie să știți că obligația unui fotograf este să surprindă cele mai importante momente, dar și reacții ale mirilor și invitaților făcând instantanee. Urmează evenimentele: cununia civilă, ședință foto după cununie, pregătire mire și mireasă, biserica, ședința foto după biserică și apoi localul la care toată lumea crede că e boierie. Subliniez faptul că dacă începi nunta la 10 dimineața, la local o să ajungi în jur de ora 20:00, adică după vreo 10 ore de alergat prin soare și căldură, cu 2 ore mai mult decât programul din uzină. De la local unde majoritatea cred că tu te distrezi, vei mai avea alte 8 ore în care va trebui să faci fotografii și să fii atent la cum decurge evenimentul. La finalul evenimentului avem un total de 18 ore în care am fost conectați aproape în totalitate, desigur că nu suntem ipocriți să nu recunoaștem că nu sunt și momente moarte, evident că există și astfel de clipe, dar stresul rămâne acolo. Acum evenimentul e încheiat pentru tinerii căsătoriți, pentru local, pentru cântăreți și invitați, dar nu, nu și pentru noi. Ajunși acasă trebuie să descărcăm materialele, zeci de GB de fotografii, la o nuntă pe care am relatat-o se fac în jur de 1000-1200 de fotografii din care rămân un număr de 800-900 (sunt convins că mulți fotografi vor contesta aceste date, dar fiecare trage în stilul lui). Să editezi aceste fotografii îți ia cam 5-6 ore, plus alte ore în care ai PC-ul blocat pentru a exporta fotografiile, apoi mai pierzi în jur de 6-7 ore pentru albumul digital și în jur de 16-24 de ore pentru mixarea filmării de la nuntă, adăugându-se alte 10-12 ore pentru clipul de nuntă. Evident că nu poți lucra în permanență, ai nevoie de pauze, dar per total o nuntă dacă o lucrezi la foc automat îți ia cam o săptămână jumătate. Cum nu ai o singură nuntă pe lună, vei fi destul de înghesuit cu lucratul, așa că orele pe care le-am enumerat mai sus e posibil să crească semnificativ. (aceste statistici sunt date din propria experiență și din ceea ce fac eu în momentul de față).

Acum că ați aflat cam cât e de muncă la o nuntă o să vorbesc puțin și despre venituri, un subiect des dezbătut pe această temă. Cum spuneam la începutul articolului, mai toată lumea crede că dacă filmezi și fotografiezi la nunti faci baie în bani. Nu e chiar așa, pe lângă muncă noi mai trebuie să investim și în echipament pentru că nu poți să te duci la evenimente cu echipament de acum 10 ani, tehnologia avansează într-un ritm extrem de alert, iar noi avem obligativitatea să ținem pasul cu ea și astfel trebuie să îmbunătățim echipamentele ca să oferim imagini decente pentru care merită să plătiți.

Dacă încă vă întrebați de ce sunt prețurile atât de ridicate pentru aceste servicii, mai citiți o dată articolul până aici și după continuați să citiți ce scrie mai jos.

Costurile foto/ video pentru nuntă în România sunt decente chiar dacă aparent ele par exagerate. O medie de preț ar fi undeva la 700-800 euro pentru filmat si fotografiat cu niște rezultate peste medie, iar dacă alegeți să apelați la artiștii din această meserie prețurile pot ajunge și pe la 2-3000 euro. Ce trebuie să știți este că pe lângă oboseala evenimentului și investiția în echipament, cei care se ocupă de acest lucru investesc foarte mult în pregătirea personală, cărți, workshopuri sau cursuri de specializare. Toate acestea costă și bani și timp. Nu știu câți dintre voi ați luat în calcul până acum acest aspect, dar noi de multe ori poate nu ne vedem familiile cu zilele/ săptămânile sau lipsim de la evenimente importante din familie, lucruri ce nu ți le mai dă nimeni înapoi, iar asta se repetă weekend de weekend și an de an. Mai mult, noi suntem direct responsabili pentru imaginile din timpul evenimentului vostru, un eveniment unic pe care nu-l repetați. Noi ne asumăm niste riscuri enorme, puțini știu (din afara branșei) că firmele de echipamente foto/ video nu răspund pentru eventualele defecțiuni ale aparatelor și nu suportă daune pentru datele de pe cardurile deteriorate. Astfel, în caz că se întâmplă o defecțiune care duce la pierderea imaginilor, toată vina ne revine nouă. Asta înseamnă procese în instanță, timp și foarte mulți bani pierduți. Întradevăr aici este o cale de mijloc, diferă de la om la om, aceste lucruri în mod normal sunt trecute în contracte, dar există foarte mulți care nu au subliniat acest punct, deci este un risc în plus.

Cam asta ar fi tot ce am avut de spus. Am scris acest articol mai mult pentru a mă descărca, sunt convins că nu voi reuși să schimb mentalitatea oamenilor cu ajutorul a câtorva rânduri și relatări, dar sper ca pe viitor să fim puțin mai respectați deoarece muncim și este foarte multă muncă în ciuda părerilor neavizate. Și dacă tot am ajuns aici, salut toti colegii de breaslă indiferent de sex, categorie sau rang cu speranța că și în lumea noastră se vor schimba unele lucruri, căci și aici sunt probleme. Indiferent de posibilități financiare sau intelectuale, dacă ai ales această meserie, respect-o! Chiar dacă ești un mediocru, fi unul profesionist, respectă-ți colegii, clienții și pe tine. Nu uitați că este loc pentru toată lumea, important e să ne dăm silința să iasă totul cât mai bine.

Lumină bună!

Numai bine! 🙂

11 Comments

 1. georgiana spune:

  Mulțumim pentru Cuvinte speciale. Chiar muncim din greu fiecare din noi chiar dacă suntem fotografii sau cameramani.
  Lumina buna!

 2. Cristi spune:

  exagerezi cu multe.

 3. TUDOR spune:

  Corect, stres maxim in fiecare clipa .

 4. Geo spune:

  Ai pus punctul pe ,,i”.
  Cu respect,Geo

 5. Codrin spune:

  Multa dreptate in ceea ce ai relatat mai sus. Intradevar, o zicala spunea „forografia nu este un job, ci o pasiune” . Tin sa explic acest proverb si am sa-l traduc astfel.. : Daca nu faci din suflet, mai bine nu o face..
  Mult respect! Expunere buna!

 6. Laurențiu spune:

  Salut. imi doresc sa devin fotograf, deocamdata fiind doar cameraman de doi ani. asa este, investitia in echipamente si specializari nu este cunoscuta tertilor.. Cred ca ai fost totusi prea bland cu timpul alocat editarii video per ansamblu.
  Cred ca ai uitat sa spui despre manelele indurate la restaurant, de invitatii beti care vor poze cand sunt ei sub masa, sau de cocalari care vor sa fie filmati cand fura ei mireasa…
  Totusi si mie imi place enorm ceea ce fac. educarea clientilor este anevoioasa si de durata..

 7. marius spune:

  hmmm nu sunt de acord cu timpul pt editarea unei nunti . Intre filmul nuntii , clipul nuntii , poster, coperti , frame video …. pierd intre 5-7 zile , depinde de nunta 😉

  • Sorin Daniel spune:

   Sunt perfect de acord, eu am pus acele ore orientativ, stiu ca dureaza mult mai mult.

 8. Roberto spune:

  Nimic mai adevarat, multi dintre clienti nu stiu cata munca este in spatele imaginilor care par atat de naturat „de frumoase”daca pot spune asa. Multi vor spune ca este normal sa iasa asa la „ce scule” ai. Putini stiu ca „sculele” sunt doar 40-50% din rezultatul final, restul este educatie.

  Lumina buna!

 9. Andrei Staicu spune:

  Bravo!