Poveste – George Bacovia
25 martie 2016
Nu-mi presimți? – Lucian Blaga
26 martie 2016
Show all

Învață, prostule!

Am văzut astăzi că s-a tot share-uit pe facebook un colaj de imagini în care se arăta perioada pe care ți-o petreci în școală, 8 ani în cea generală, 4 în liceu și 6 în facultate, iar la final era o imagine cu o domnișoară care vindea la MC, ideea finală fiind că faci degeaba școala.

Toată treaba asta cu „Degeaba înveți că tot la MC o să lucrezi” mi se pare cea mai mare tâmpenie. Nu există așa ceva. Un om care a avut rezultate bune la școală, care s-a implicat în proiecte și care a lucrat în permanență la partea de dezvoltare personală, nu are cum să aibă insuccese pe plan profesional. Din moment ce ai baza și pe lângă adaugi surplus de informații, practic e imposibil să nu reușești. La MC ajung să lucreze ăia care nu fac altceva decât să stea prin cluburi, la terase sau prin mall-uri. Că poate în perioada când ei o ard la caterincă, pe barosăneală, alții învață de le sar capacele. Sau poate când ei sunt la munte sau mare, fraierii sunt in intership, participă la workshop-uri sau conferințe. Da, în condițiile ăstea vei lucra la MC, ai toate șansele. Și acum fac referire la voi ăștia care sunteți la facultate de parcă sunteți în vacanță. Voi, ăștia care atunci când erați acasă la 11 stăteați în pat de frica lu’ mami și-a lu’ tati, iar acum sunteți ăia maturi, dați sfaturi de viață și aveți impresia că lumea e la picioarele voastre, dar nu luați în calcul că stați acolo pe banii părinților, că poate de multe ori când ajungeți din club în camera de cămin, ai tăi părinți se dezbracă de pijamale și pleacă la muncă. Ați îmbolnăvit tinerii liceeni cu concepțiile voastre inepte, le creați o imagine falsă despre importanța educației doar pentru că voi sunteți niște ipocriți leneși care au  scăpat ca vitele în lucernă și nu mai aveți chef să învățați. V-am spus, nu ai șanse mari de angajare doar dacă iei examenele și licența, trebuie să muncești mai mult. În ziua de azi nu e suficient să ai diploma, trebuie să mai știi și meserie. Nu mai e ca pe timpuri când ieșeai din școală și te angajai indiferent de ce știai, nu, acum trebuie să dovedești că ești capabil să-ți susții acele cunoștințe. Asta confundați voi, aici sunteți băgați în ceață, credeți că dacă ați luat diploma sunteți buricul pământului. Calmați-vă dragilor, că există absolvenți de liceu care știu mai multă electronică, atât practică, cât și orală, mai mult decât știe un absolvent al facultății de electonică și astfel de situații se regăsesc în toate domeniile.

Chiar nu mai pot când aud astfel de comentarii și frustrări. Nu înțeleg, toți prietenii mei care au terminat facultatea s-au angajat, iar alții nu pot domne să se angajeze, că e statul nesimțit și nu îi angajează, deși ei au diploma. Oare de ce? Păi e simplu, nu e suficient să treci prin facultate, ci mai trebuie să o și faci, iar dacă ai învățat și știi meserie e imposibil să nu te angajezi unde trebuie.

Cât va mai dura până când concepțiile românilor se vor schimba? E chiar atât de greu să înțelegi că pentru a avea succes, trebuie să muncești? Trezirea!

Numai bine! 🙂

Comments are closed.