Ieri s-a cutremurat Facebook-ul

De ce nu se va schimba nimic în România
24 ianuarie 2017
Fotograf de eveniment, pasiune sau business?
9 august 2017
Show all

Ieri s-a cutremurat Facebook-ul

Ieri, dintr-o dată în mediul online s-a instalat panica. Curgeau articolele și mesajele din toate părțile legate de alerta aplicației biziday care anunța un cutremur cu magnitudinea de 10 grade pe scara Richter produs la o adâncime de numai 10 km.
Inițial am crezut că e o glumă lansată de Times New Roman, dar văzând că informațiile vin din mai multe locuri am realizat că acea aplicație chiar trimisese alerta. M-am speriat să văd că există mulți oameni care au luat de bună acea informare, deși probabilitatea producerii unui asemenea cutremur în România este extrem de mică.
Am citit și câteva comentarii, unde spre surprinderea mea, mulți spuneau că s-au grăbit să părasească locuința fugind pe scări sau luând liftul, ceea ce m-a făcut să cred că la un cutremur de peste 7 grade vom avea foarte multe victime.

Vă las câteva informații despre cutremure:

1. La cutremur de 10 grade pe richter, institutul dispare și nu mai trimite nicio alertă.
2. În Vrancea se produc cutremure de adâncime, nu de suprafață, cel mai mare înregistrat a fost în 1940 și a avut o magnitudine de 7.4.
3. Cel mai puternic cutremur înregistrat pe pământ a fost în Chile în anul 1960. A avut magnitudinea de 9.5 pe Richter.
4. Pericolul mare al unui cutremur nu este neapărat magnitudinea ci durata acestuia. Deci un cutremur de 5.5 grade pe Richter care ține un minut și ceva provoacă deranj mare.
5. În România mai avem și alte zone seismice (nepericuloase), în Banat, Dobrogea și Delta Dunării unde se produc cutremure de suprafață, similare cu cele din Italia.
6. Cutremurele de suprafață sunt mai distrugatoare decât cele de adâncime.
7. În cazul producerii unui cutremur este indicat să te adăpostești sub o grindă de beton care face parte din structura de rezistență a locuinței. Informați-vă cu privire la planul de construcție al locuinței și identificați din timp locurile unde vă puteți adăposti în siguranță.
8. În timpul unui cutremur nu este indicat să fugi pe scări, acestea sunt primele care cad. Nici liftul nu îți asigura deplasarea sigură, deoarece cablurile de sustinere se rup foarte ușor, iar sistemul de franare nu mai functioneaza.
9. Dacă seismul vă prinde în aer liber, deplasați-vă într-un loc aerisit departe de clădiri și fiți atenți la obiectele din jur, stâlpi, monumente și copaci. Încercați să vă feriți capul și grupați-vă într-un loc cu oamenii din jurul vostru. Nu alergați!
10. După terminarea seismului nu vă grăbiți să intrați în clădiri, se pot produce replici care de cele mai multe ori nu sunt violente, dar suficiente sa distrugă acele cladiri care au fost deja afectate la structura de rezistență.
11. Nu abuzați de telefonia mobilă! Sunați să vă asigurați că familia, rudele sunt în regulă și evitați discuțiile lungi. Se știe că în astfel de situații telefonia mobilă e prima care cade. Este nevoie ca liniile să fie libere pentru a putea comunica cu posibilele victime de sub dărâmături.
12. Ajutați echipele de salvare!
13. Păstrați-vă calmul!

După cum vedeți, aceste lucruri trebuie să le știm, iar lista este mult mai mare, o găsiți pe internet. Din păcate foarte mulți nu cunosc aceste sfaturi, fie din dezinteres, fie din proasta informare. Cred că e momentul să deschidem ochii și să fim puțin mai atenți și responsabili.

Numai bine! 🙂

Comments are closed.