Fotografia între photoshop și realitate

Fotograf de eveniment, pasiune sau business?
9 august 2017
Show all

Fotografia între photoshop și realitate

Câți dintre voi n-au auzit de celebrul program Photoshop?
Sunt convins că nu sunt foarte mulți, mai ales că acest program este asociat cu făcătorul de minuni când vine vorba de infrumusețarea digitala a unei fotografii.

M-am gândit să scriu acest articol în care să explic pe scurt care sunt caracteristicile acestui soft, ce presupune o editare într-un astfel de program și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ajunge la un rezultat bun.

Fiind fotograf de eveniment și interacționând des cu oamenii, evident că primesc și întrebarea „poți să o mai photoshopezi puțin?„. Aparent e o întrebare nevinovată mai ales că vine din partea unui om care nu a deschis niciodată Photoshop-ul. Pentru asta o să vă fac cunoștință cu panoul de lucru al photoshop-ului.

 

Voilà! Așa arată Photoshop-ul. După cum vedeți în panoul cu instrumente (partea stângă) nu există produse de make-up, de hairstyle sau dulăpioare cu hăinuțe. Sunt doar pensule și diferite instrumente care te ajută la procesul de editare al imaginii. Ca să modifici o fotografie sau mai bine zis, să faci mai frumoasă o persoană cu ajutorul Photoshop-ului, va trebui să parcurgi mai multe etape. Nu voi înșira pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să obții rezultatul dorit pentru că v-aș pierde în detalii tehnice, dar dacă sunteți curioși aici aveți un tutorial despre cum se retușează o fotografie de portret. În acel clip puteți vedea cât de complex este un astfel de edit și cam cât timp se poate pierde cu așa ceva.

Acum că am depășit partea tehnică vreau să revin asupra întrebării sau mai bine zis, a problemei cu photoshopatul.
Cu toții știm că înfățișarea nu ne-o alegem, ci ne naștem cu  ea. Singurul lucru pe care noi îl putem face este să întreținem această înfățișare. Fiecare e liber să intervină cum dorește asupra propriului fizic. Poți să te duci la sală dacă ești prea slab sau poți să te duci la alergat dacă ești prea gras, ori dacă nu ești mulțumită de sâni te poți duce să ți-i mărești sau să cauți un dermatolog bun dacă ai chestii pe față care te deranjează. Cert e că noi, fotografii, nu suntem nici antrenori de fitness, nici dermatologi și nici chirurgi plasticieni, iar ideea de a photoshopa o fotografie făcută la nunta verișoarei lângă palmierul de la restaurant, nu e una tocmai bună.

De ce ți-ai dori să publici o imagine cu tine slabă, când de fapt tu nu ești așa (fără niciun fel de jignire sau adresare directă)? De ce încerci să scapi de niște frustrări personale făcând simulari digitale care să îți arate cum ar trebui să fii de fapt?
Oare, nu e mai simplu să te chinui să arăți bine, să ieși puțin din zona de comfort și să nu mai trăiești cu impresia că photoshop-ul poate face minuni? Da, el chiar face minuni, se numesc minuni digitale, iar în mediul virtual poți fi transformat într-un model frumos cu ajutorul lui. Din păcate viața adevărată e dincolo de site-urile de socializare și dincolo de imaginile pe care le publicăm. O singură fotografie publicată pe platformele media are în spate câteva zeci. De ce? Pentru că vrem să arătăm cea mai bună parte din noi, dar asta nu înseamnă că în percepția celor din jur vei fi văzut la fel cum te vezi tu. Astfel imaginea pe care incerci să ți-o creezi este falsă, iar la un moment dat vei avea de pierdut din cauza ei.

Eu am reușit să depășesc stresul provocat de întrebarea cu photoshop-ul, căci trebuie să recunosc mă enerva groaznic, dar acum o iau ca pe o glumă și încerc să fac oamenii să înțeleagă ca nu e ok să te „modifici” pentru a da bine pe sticlă, ci să te simți bine în pielea ta, iar cu puțină încredere în tine te poți face plăcut indiferent de aspectul fizic.

Până la următorul articol, vă doresc multă sănătate și înțelepciune.

Numai bine! 🙂

Comments are closed.