Dino Parc Râșnov
12 aprilie 2016
Conviction
14 aprilie 2016
Show all

Fotograf PROvident

Recent am văzut o reclamă la Provident în care o tipă spunea că și-a descoperit talentul de fotograf la nunta prietenei sale și fiind încurajată de feedback-urile primite de la proaspăta soție, dar și de la prieteni, s-a hotărât să facă împrumut la provident și să-și ia o cameră profi. Împrumuturile acordate de această companie sunt cuprinse între 500 și 10.000 lei, teoretic, dacă faci împrumut cu suma maximă, îți poți lua o cameră PROFI. Din păcate tipa din clip nu și-a luat o cameră profi, dar pentru cei ce nu sunt în domeniu acest lucru este irelevant, pentru că ei nu pot deosebi un DSLR PROFI de un DSLR Entry-level. O să vă explic pe larg ce înseamnă acest PROFI în fotografie și cum el e folosit foarte prost în rândul cetățenilor acestei tări.

Termenul de fotograf profi în România a devenit un termen confuz și este folosit obsesiv de către majoritatea oamenilor. Aparatele foto cu obiectiv interschimbabil de tipul DSLR, deși în mare parte se aseamănă, ele sunt clasificate în trei categorii:

 • Entry-Level – sunt cele mai ieftine aparate din această gamă, pe care se găsesc o mulțime de setări specifice aparatelor compacte (cele de buzunar), dar care îți permit să te familiarizezi și cu setările unui aparat profesional. Diferențele dintre un aparat entry level și unul profesional sunt enorme, de la ergonomie (așezarea butoanelor) până la setări și compatibilitatea anumitor obiective. Prețul unui astfel de aparat nou este cuprins între 1.400 și 3.000 lei
 • Semi-pro – sunt aparatele care au o construcție mult mai bună decât cele din gama entry-level. Setările dar și ergonomia sunt diferite și se apropie mai mult de aparatele profesionale. În general sunt construite din magneziu și sunt mult mai rezistente. Din păcate nu te poți numi un fotograf pro dacă deții un asemenea aparat, asta dacă ne luăm după concepțiile românești, așa că, deși un astfel de aparat costă între 3.000 și 8.000 lei, nu îți pune eticheta de PROFESIONIST.
 • PRO – acestea sunt aparatele premium și nivelul maxim în echipamente foto. Prețul unui astfel de aparat începe de la 8.000 lei și poate ajunge să coste chiar si 10.000, dar de data asta EURO, în bani românești cam 45.000 lei. La un astfel de aparat de bucuri de ce e mai bun, căci de aceea dai o grămadă de bani și din prisma lui te poți numi fotograf profesionist.

Acum că am lămurit mai exact ce înseamnă aparat pro, să vorbim puțin si de ce înseamnă fotograf pro în România. Păi, reclama în sine ne-a cam lămurit ce cred românii despre fotografi. Fie că ai o rudă, un vecin sau un prieten care posedă un DSLR, tu îl consideri că e profesionist și că face „pozele” mișto. Da, parțial sunt de acord, orice cameră DSLR de după 2010 poate realiza o fotografie excepțională, tehnica a avansat atât de mult încât oricât de prost ai fi poți face o fotografie bună, bine, aici mă îndoiesc în privința unora, în fine, ideea e că de aici pleacă confuzia, pentru că mulți sunt obișuiți să facă poze cu aparatele de buzunar sau telefoanele, dispozitive ce sunt incomparabile din punct de vedere calitativ cu imaginea obținută de un DSLR, iar când văd ei ce poze face camera „lu’ vecinu’ Gigel photography” și cât zoom dai pe poză, clar îl consideră profi. Nu, dragilor, nu e profi. Atunci, ce este un fotograf profesionist?

 • Fotograful profesionist e acela care îndradevăr are scule profesionale și care a investit mii, zeci de mii de euro în ele.
 • Fotograful profesionist e acela care știe să își regleze aparatul și îl folosește întotdeauna pe modul MANUAL.
 • Fotograful profesionist e acela care întotdeauna are după el cel puțin un asistent foto.
 • Fotograful profesionist e acela care știe să se adapteze indiferent de situația sau locul în care se află și întotdeauna găsește o soluție (dragi mirese, ploaia nu e o scuză să nu faceți fotografii!)
 • Fotograful profesionist e acela care a studiat fotografia și care știe reguli de compoziție și tehnică fotografică.
 • Fotograful profesionist e acela care are un portofoliu solid și care nu își negociază prea mult prețurile.
 • Fotograful profesionist e acela care e punctual și decent îmbrăcat.
 • Fotograful profesionist e acela care se ține de cuvânt și își respectă clauzele contractuale.
 • Fotograful profesionist e acela care își câștigă existența doar din fotografie și nu activează în alte meserii.
 • Fotograful profesionist e acela care niciodată nu spune că e profesionist!

Cam acesta este un fotograf profesionist, sunt convins că am ratat multe aspecte, dar în mare cam asta înseamnă un fotograf profesionist, a nu se confunda cu artistul fotograf, pentru că este o diferență destul de mare.

Deși activez în această meserie de vreo 5 ani, nu îmi place să mă consider profi. Evident că la început fiind euforic și trecând prin unele faze pe care vi le-am explicat mai sus, am făcut greșeala de a-mi considera lucrările ca fiind profesionale sau cel puțin mă foloseam de acest termen pentru a mă promova. Desigur că n-a durat prea mult toată treaba, în această lume e ceva normal ca la început să fii puțin infantil, ideea e să te trezești cât mai repede și să îți recunoști adevărata valoare. Cel mai greu e să îți menții echilibrul și să nu te lași pradă acelor feedback-uri care au determinat-o pe tipă să își ia aparat, pentru că întotdeauna prietenii, familia și chiar necunoscuții nepricepuți, te vor lăuda și astfel riști să ți se urce la cap, iar dacă ajungi să te crezi bun, vei progresa foarte greu. De când m-am apucat de fotografie am căutat mereu să găsesc păreri venite din partea unora care fac cu adevărat fotografie și de foarte multe ori mi s-a spus să-mi vând aparatul pentru că nu-l merit, dar, chiar dacă am fost deprimat și descurajat, am găsit tăria și ambiția să continui și să învăț și mai mult și am făcut totul de unul singur, fără școli de specializare. Am înțeles că trebuie să fii un om simplu, să te respecți pe tine și niciodată să nu fii exagerat de mândru de ceea ce faci.

Acum vorbim de fotografia de eveniment (nunți, botezuri etc.) pentru că nebunia asta cu fotografia a devenit cunoscută datorită numărului mare de oameni care fac sau încearcă să facă bani din așa ceva, dar chiar dacă ajungi să faci bani, dacă nu îndeplinești condițiile pe care le-am enumerat la fotograful pro, nu ai cum să te consideri profesionist. Eu, momentan consider că sunt la un nivel de începător-avansat, până aici a fost foarte ușor, dar de acum în colo sunt conștient că va fi din ce în ce mai greu.

Deci, rețineți, faptul că ai o cameră foto DSLR, nu înseamnă că ești PRO, ci doar un posesor de DSLR.

Numai bine! 🙂

Comments are closed.