Festivalul de muzică clasică la metrou
20 aprilie 2016
Altă matematică – Nichita Stănescu
21 aprilie 2016
Show all

Doctorul României

Pe internet circulă o fotografie cu un domn cărunt surprins într-o ipostată modestă într-o garnitură de metrou. Este vorba despre domnul Leon Dănăilă, profesor-doctor neurochirurg, membru al Academiei Române, Academiei de Ştiinţe Medicale, New York Academy of Sciences, London Diplomatic Academy, plus multe alte onorarii la diferite academii şi instituţii (mai multe informaţii găsiţi pe Google), deci în materie de pregătire şi distincţii omul este un geniu.

Imaginea a strâns 92 de mii de like-uri şi aproximativ 72 de mii de distribuiri şi a stârnit o grămadă de reacţii, cele mai multe fiind de ură faţă de acest sistem bolnav. Fără să fiu ipocrit şi să mă dau atotştiutor, spre ruşinea mea nu am auzit până acum de acest domn, dar aici vina poate îmi aparţine şi mie, căci sunt convins că a avut apariţii la televizor iar eu le-am ratat din diferite motive. Recent am văzut că Mihai Morar l-a avut invitat în propria emisiune acum un an, dar problema e că eu nu urmăresc acea emisiune deoarece în majoritatea timpului sunt invitaţi oameni slab pregătiţi care n-au o activitate prea onorabilă, asta fiind şi una din problemele pe care le acuză românii, că la TV se promovează prostia. Da, sunt de acord cu această afirmaţie, la televizor chiar se promovează prostia pentru că asta vinde cel mai bine la ora actuală în România, asta se cere, dacă lumea ar dori să vadă altceva sunt convins că li s-ar oferi ceea ce doresc, dar din păcate emisiunile culturale sau oamenii de calitate nu prezintă un interes major şi până la urmă toată treaba cu televiziunile e afacere pură, din asta se câştigă bani şi ca orice patron de firmă şi posesorii de televiziuni caută să vândă ceea ce se cere. Ştiu, e frustrant că se întâmplă aşa ceva, inclusiv eu acuz acest lucru, dar trebuie să privim realist toată situaţia.

O a doua problemă care a fost semnalată de către oameni este salariul mizer pe care îl are acest geniu, asta fiind o problemă de sistem ce trebuie atent analizată şi cred că trebuie luate măsuri substanţiale în ceea ce priveşte partea financiară. Oamenii privesc cu mirare faptul că acest om deşi este cel mai bun neurochirurg din Europa, încă stă şi munceşte aici în România pe un salariu extrem de mic. Asta este o altă problemă pe care noi, românii, am început să o avem. Am devenit mult prea fixaţi pe ideea de a face bani. Încă din şcoală ne gândim la meserii care ne pot aduce mulţi bani şi uităm să căutăm o meserie care să ne placă şi pe care să o facem din plăcere, iar aici ţine de umanitate şi de conştiinţă. Lipsa acestei gândiri ne aduce acei oameni slabi pregătiţi, iar profesioniştii sunt din ce în ce mai greu de întâlnit. Am devenit mult prea încordaţi şi ideea de viaţă se rezumă strict la veniturile financiare. Plăcerea de a muncii este transformată în obligaţie, iar astfel noi devenim sclavii banilor, nişte oameni bogaţi în portofel dar săraci în suflet. Sunt convins că acest om este cel mai bogat român, modestia, priceperea, cunoştiinţele şi vieţile pe care le-a salvat sunt cele mai mari averi pe care le are şi le poate avea un om. Nu trebuie compătimit pentru că ideologia lui de viaţă e cu totul diferită faţă de a multora, iar scopul lui principal este de a salva vieţi şi nu de a face bani, din acest motiv i-aş mai acorda un titlu, cel de Artist.

Tot respectul pentru acest OM, mă înclin în faţa lui şi a celor care sunt ca el. Asta înseamnă să înţelegi care e scopul vieţii cu adevărat. Totuşi, sper ca din acest caz să nu se facă un protest politic, ar fi păcat!

Numai bine!

Comments are closed.