De ce nu se va schimba nimic în România

La un pas de tragedie
21 ianuarie 2017
Ieri s-a cutremurat Facebook-ul
4 martie 2017
Show all

De ce nu se va schimba nimic în România

De ceva timp urmăresc cu foarte mult interes ceea ce se întâmpla pe scena politicii românești. Dacă până acum nu eram foarte atent și nu ma interesa în mod special acest subiect, acum ma uit doar la așa ceva.
Urmăresc știri, dezbateri, citesc articole, ascult păreri. Sigur că vorbind despre politică, nu toate din aceste păreri coincid. De la președinte până la omul de rând, fiecare are propria părere și propriul susținător, diferența fiind clară între extreme printr-un simplu aspect și acela este Constituția României.
Depășind subiectul, căci este interminabil, aș vrea să vorbesc mai mult despre puterea populației de a întelege părerile politice.

Spuneam la început că urmăresc acest subiect de ceva timp. Dupa foarte multe discuții în viața reală, dar și în online, am tras câteva concluzii. Una din ele este că nu știm să acceptăm părerile altor oameni.
Rând pe rând am fost jignit și acuzat că aș fi propagandist și susținător al PSD, prin simplul motiv că unele idei, programe mi s-au părut mai logice și mai aproape de adevăr decât ce mi s-a prezentat de tabăra adversă. Nu încape discuție participarea mea la ședințe sau manifestații ale PSD. În momentul de față sunt mai tehnocrat decât domnul Cioloș, care a fost văzut mai des gudurându-se prin preajma unor partide în ultimul an, decât am fost eu văzut toată viața.

Fie că vrem, fie că nu, trebuie să recunoaștem că suntem într-o criză politică și cred că în urma ultimelor proteste suntem la un pas să trecem de la conflictele verbale la cele fizice. Din păcate conducătorii noștri aleși de noi cu crezare și speranță, se joacă cu acest lucru și continuă să se comporte ca niște copii.
Avem un președinte orgolios care își vrea jucăriile în ciuda faptului că i-au fost luate de doamna învățătoare și de cealaltă parte avem un guvern care și-a câștigat dreptul de a deține acea funcție, prin vot popular, dar care se pare că în unele momente nu știe cum să și-o gestioneze.

Aceste probleme, dincolo de gravitatea reală la nivel înalt, sunt transmise și populației, care, față de politicieni, nu sunt atât de informați încât să își formeze păreri singuri. Din acest motiv, presa, a patra putere în stat, este cea care ajută cetățenii să își formeze opinii. Problema mare este că tabere politice sunt împârțite inclusiv și la nivel de trusturi. Oamenii își arată indignarea față de politicieni, făcând asocieri cu anumite televiziuni, ceea ce este extrem de greșit.
Televiziunea are rolul de a transmite cetățeanului informații despre orice, prezentându-le într-un mod cât mai obiectiv folosind informații reale, dar conform articolului 30 din constituție care este răspunzătoare cu libertatea de exprimare, ei își rezervă dreptul să discute politică și să își spună părerile subiective, atât timp cât nu încalcă această lege 30 din constituție. Nu știu câți ați citit legea libertății de exprimare, dar recent am văzut că umblă pe net un articol care îndeamnă populația să ceară închiderea a două televiziuni. Ce-i mizeria asta? Treziți-vă dragi cetățeni!
Vreți din nou să vă alegeți cuvintele când cereți o pâine la magazin sau când purtați o discuție cu cineva? Încercați să vă mai formați si păreri personale, nu doar de pe internet sau de la televizor. Puteți face asta citind legile, citind constituția, cea pe care domnul președinte o încalcă flagrant de ceva timp, făcând aceste lucruri o să descoperiți chestii interesante și e posibil ca părerile să vi se schimbe radical. Mi s-a întâmplat chiar mie!

Protestul din București organizat duminică a adus un val de reacții, pro sau contra. Unii spun că a fost politic, alții că asta e dorința poporului și alții mai sceptici spun că aia au fost doar o masă de manipulați.
Dorința poporului cred că s-a văzut la vot, fie că vrem, fie că nu și sunt de părere că trebuie respectat votul, la fel cum s-a respectat de fiecare dată. Așa e democratic. Și mă scuzați, dacă era dorința poporului, nu veneau 25.000 – 30.000, Bucureștiul are peste două milioane de cetățeni care pot da tonul oricând unei manifestații de amploare. În aceste condiții, după spusele unora, în mod logic cred că ar fi ieșit cel puțin 100.000 de persoane.
Pe lâng asta, cred că dacă era dorința poporului nu se ieșea doar o seară ci un număr repetat de zile. Încercați să analizați protestele organizate de partide, care s-au făcut în baza unor aprobări și care s-au desfășurat la fel ca acesta pe parcursul unei singure zi, și protestele care s-au făcut din inițiativa poporului, care s-au desfășurat pe mai multe zile. Bine, eu mă îndoiesc că și ăstea sunt din inițiativa populației, dar depășim și acest subiect.
Se mai  vorbește des si despre manipularea populației. Aud zilnic oameni condamnând alți oameni că sunt manipulați. Ei bine, acei oameni manipulați nu au nicio vină. Cei care manipulează sunt singurii vinovați. Manipulatul este o victimă, nu un complice. Nu trebuie judecat că susține ideile celor care manipulează. Singurul lucru de care poate fi acuzat este că nu se informează singur și așteaptă părerile manipulatorului.

În final voi spune de ce cred că nu se va schimba nimic în România.
Toate evenimentele care s-au petrecut în ultima perioadă au avut loc din cauza neglijenței politice. Fie că vorbim de actuala conducere, fie că vorbim de fosta conducere, toți au pus umărul la această criză.
Zilele trecute am tot repetat că până nu vom accepta votul celui de lângă, nu ne vom schimba și nu vom schimba nimic. Repetând acest lucru am realizat că îmi răcesc gura degeaba.
Ce respect? Noi suntem cei care claxonăm în trafic când se face verde deși intersecția este blocată. Noi suntem cei care aruncăm hârtii pe jos și după spunem că avem o țară murdară. Noi suntem cei care vorbim urât despre țară, dar când avem câte un succes internațional ridicăm pieptul plini de mândrie. Noi suntem acei oameni care se descurcă. Acei oameni care baga bani în buzunar să fie rezolvați mai repede și după țipă că se ia șpagă. Noi suntem cei care nu votăm și după suntem indignați de rezultat. Noi suntem România, nu ei!
Dacă nu vom învăța să ne comportăm și să ne respectăm unii pe alții, țara asta nu se va schimba absolut deloc. Altfel, orice indignare față de clasa politică ne face să fim ipocriți. Cât timp tu nu ești un om corect, ce drept moral îți permite să-l tragi la răspundere pe președinte sau pe prim-ministru că greșește. Fi tu un exemplu și după bate-i obrazul, altfel nu va da doi bani pe părerile tale.
Da, nu e bine să tacem și să trecem indiferenți peste neregulile pe care le fac acești domni la costum, dar cred că mai trebuie să ne schimbăm și noi puțin. Ei sunt haina noastră, dar dacă o luam pe noi fără să ne facem duș, după ce o purtăm o perioadă această haină începe să pută.

Schimbarea începe cu noi!

Numai bine! 🙂

Comments are closed.